Pescadors d'Alçada és el nom de les sortides en barca que organitza el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) amb la col·laboració del Port de Tarragona. L'objectiu de les mateixes és conèixer d'aprop les diferents espècies d'aus marines i altres animals que viuen al mar i que no són fàcils d'observar des de la costa. Al mateix temps, la barca ens ofereix una perspectiva nova del litoral tarragoní, on es poden observar la ciutat de Tarragona, la Pineda de Vila-seca, el Cap de Salou, etc.
Els monitors som els ornitòlegs Albert Cama, l'Estel Blanch, el Pitu Nolla i la Laura Solé.

12 de desembre de 2015

Molt bona sortida per tancar l’any la de desembre. Una bona mostra d’espècies hivernals i de baldrigues. Durant el trajecte pel port les gavines vulgars, els xatracs becllargs i les gavines capnegres de seguida van agafar el fil de la barca. Però a poc de sortir del port un bon grapat de baldrigues van començar a seguir-nos i es van mantindre durant tota la sortida! La majoria eren baldrigues balears (Puffinus mauretanicus) però aquesta vegada es van observar força mediterrànies (P. yelkouan). Va resultar un dia perfecte per aprendre a diferenciar les dues espècies. Però entre les baldrigues que venien i marxaven i els mascarells que es llençaven en picat, una baldriga grisa (P. griseus) va aparèixer per sorpresa de tothom: un ocells una mica més grossot que les altres dues baldrigues i amb la panxa fosca, de distribució atlàntica i molt rara a aigües mediterrànies. 


Entre la bogeria de les baldrigues, dos paràsits es van deixar veure breument: un cuapunxegut (Stercorarius parasiticus) i un altre de gros (S. skua). Una gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) que era de primer hivern d’edat també ens va seguir una estoneta i es va deixar veure força bé. Aquesta espècie també és atlàntica, però la seva presència durant els hiverns al mediterrani és escassa però regular. 

Per dins el port també es va veure una espècie interessant: el gavià argentat de potes roses (Larus argentatus), que de forma molt escassa, però vista el port de Tarragona cada hivern.

Una vegada més, el dia va ser molt bo per fer fotos, tot i que va mancar una miqueta de llum. En un moment vam parar la barca i vam poder observar com les baldrigues nedaven sota l’aigua i els mascarells es llençaven en picat a poc més d’un metre nostre. Així, podem veure en els següents vídeos de Sergi Torné Viudas i Joan Sabater. També mostrem les precioses fotos de l’Àngel Pérez, l’Edgar Celada i el Joan Ferrer. Moltíssimes gràcies per compartir amb tots nosaltres les vostres fotos i vídeos, i per fer-nos gaudir tant!

1 Baldriga grisa (Puffinus griseus)
Baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan)
Baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
Mascarells (Morus bassanus)
Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
1 Paràsit cuapunxegut (Stercorarius parasiticus)
1 Paràsit gros (Stercorarius skua)
Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
1 Gavina corsa (Larus audouinii)
Gavians foscos (Larus fuscus)
1 Gavià argentat de potes roses (Larus argentatus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
1 Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla)
Xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)


En el primer vídeo, de Sergi Torné Vuidas, es pot observar molt bé la diferent estratègia de pesca que tenen les baldrigues i les gavines. Mentre que els gavians i les gavines agafen els menjar des de la superfície de l’aigua, les baldrigues es capbussen i poden arribar fins a fondàries de 50 m en la cerca del peix. Al vídeo es veuen gavines vulgars o rielleres agafant el menjar a la superfície de l’aigua, mentre que una baldriga balear fica el cap sota l’aigua per mirar i després es capbussa. S’aprecia molt bé també com es serveix de les seves ales per agafar velocitat i controlar la direcció. De sobte, torna a aparèixer a la superfície con si fos una boia enfonsada que arriba a la superfície.




Al següent vídeo del Joan Sabaté s’observen un parell de baldrigues balears que es capbussen i tornen a aparèixer a la superfície mentre que un parell de mascarells s’hi llencen molt a prop i gairebé, un pica contra una baldriga i l’altre pica contra la barca! Quina bogeria de moment que va ser i com vam xalar!





A l’últim i tercer vídeo, també del Joan Sabaté, s’observa que els mascarells també tenen una estratègia d’alimentació diferent que als gavians i gavines i més semblant al de les baldrigues. Al segon vídeo es veu com es llencen en picat, aconseguint fàcilment fondàries més grans que les baldrigues i arribar així a les grans boles de peix que es troben lluny de la superfície. Al tercer, es veu com bateguen les ales per agafar impuls, molt semblant a com fan les baldrigues.






Pardela grisa (Puffinus griseus), fixeu-vos en la diferència de mida respecte a la baldriga balear (P. mauretanicus) que passa per sota.       Foto: Joan Ferrer

Pardela grisa (Puffinus griseus)     Foto: Joan Ferrer

Pardela grisa (Puffinus griseus)     Foto: Àngel Pérez

Pardela grisa (Puffinus griseus)     Foto: Àngel Pérez

Pardela grisa (Puffinus griseus)     Foto: Joan Ferrer

Pardela balear (Puffinus mauretanicus)     Foto: Àngel Pérez

Pardela balear (Puffinus mauretanicus)     Foto: Pere Josa

Pardela mediterrània (Puffinus yelkouan)     Foto: Edgar Celada

Pardela mediterrània (Puffinus yelkouan)     Foto: Àngel Pérez

Pardela mediterrània (Puffinus yelkouan)     Foto: Edgar Celada

Mascarell (Morus bassanus) adult, buscant aliment sota l'aigua   Foto: Pere Josa

Mascarell (Morus bassanus) adult, buscant aliment sota l'aigua   Foto: Edgar Celada

Mascarell (Morus bassanus) adult   Foto: Àngel Pérez

Mascarell (Morus bassanus) adult   Foto: Edgar Celada

Mascarell (Morus bassanus) adult   Foto: Àngel Pérez

Mascarell (Morus bassanus) adult   Foto: Edgar Celada

Gavineta de tres dits (Rissa tridractyla), 1r hivern d'edat    Foto: Pere Josa

Gavineta de tres dits (Rissa tridractyla), 1r hivern d'edat    Foto: Àngel Pérez

Gavià argentat de potes roses (Larus argentatus). Exemplar amb l'esquena clara que es troba al mig de la imatge i envoltada de gavians foscos (L. fuscus)    Foto: Pere Josa

Gavià fosc (Larus fuscus), adult     Foto: Àngel Pérez

Gavina capnegra (Larus melanocephalus)    Foto: Àngel Pérez

1 comentari:

  1. Us heu deixat la gavina menuda, també 1r hivern que es va deixar veure uns instants!

    ResponElimina