Pescadors d'Alçada és el nom de les sortides en barca que organitza el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) amb la col·laboració del Port de Tarragona. L'objectiu de les mateixes és conèixer d'aprop les diferents espècies d'aus marines i altres animals que viuen al mar i que no són fàcils d'observar des de la costa. Al mateix temps, la barca ens ofereix una perspectiva nova del litoral tarragoní, on es poden observar la ciutat de Tarragona, la Pineda de Vila-seca, el Cap de Salou, etc.
Els monitors som els ornitòlegs Albert Cama, l'Estel Blanch, el Pitu Nolla i la Laura Solé.

5 de maig de 2018

El primer dissabte de maig vam fer la darrera sortida de Pescadors d’Alçada de la temporada de primavera d’enguany. Els dies previs va bufar una miqueta de vent però vam tindre sort i quan vam sortir a la mar ja era calma. Per aquestes dates la gavina corsa és l’espècie més abundant que tenim a les sortides de Pescadors d’Alçada. Cal recordar que al voltant d’un 75% de la població mundial d’aquesta espècie cria al Delta de l’Ebre i la seva presència és força elevada a tota la costa tarragonina. 

Les baldrigues balears també són un clàssic de les sortides de primavera i aquesta vegada van aparèixer aviat i no van ser tant tímides com últimament. Els fotògrafs els tenien ganes a les baldrigues i van poder xalar com feia dies! Normalment, al mar de Tarragona enmig de les baldrigues balears es troben alguns exemplars de mediterrànies, però aquesta vegada només s’hi va veure una. 

Però a inicis de maig la migració prenupcial encara està activa i escurçant camí per damunt la mar s’hi veuen espècies d’aus no marines com ara els martinets blancs o els corriols camanegres. També es veuen exemplars d’espècies pròpies de l’hivern, però al ser immadurs no tenen la necessitat d’anar als llocs de nidificació i encara volten per aquestes aigües. És el cas del mascarell que es va observar una breu estona. 

Amb la mar en calma, els ocells de tempesta es van veure força bé donant toms i buscant aliment a la superfície de l’aigua. El nombre de peixos lluna observats també va ser bastant alt, tal com acostuma a passar aquest dates. 

A continuació us deixo amb la llista complerta d’espècies observades i amb les magnífiques fotos del Jaume Marlès, del Jordi Chamagué i el Sergio Hoces. Moltes gràcies a tots tres per compartir les vostres fotos amb tots nosaltres! Ens veiem a la sortida de novembre! 


1 Baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan)
Baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
Ocells de tempesta (Hydrobates pelagicus)
1 Mascarell (Morus bassanus)
5 Martinets blancs (Egretta garzetta)
1 Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus)
Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus)
Gavina capnegra (Larus melanocephalus)
Gavines corses (Larus audouinii)
Gavians argentats (Larus michahellis)
Gavià fosc (Larus fuscus
Xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)

Peixos lluna (Mola mola)



Baldriga balear (Puffinus mauretanicus)    Foto: Jaume Marlès

Baldriga balear (P. mauretanicus)        Foto: Jordi Chamagué

Baldriga balear (P. mauretanicus)     Foto: Jaume Marlès

Baldriga balear (P. mauretanicus)     Foto: Jordi Chamagué

Baldriga balear (P. mauretanicus)     Foto: Jordi Chamagué

Baldriga balear (P. mauretanicus)        Foto: Jaume Marlès

Baldriga balear (P. mauretanicus)        Foto: Jaume Marlès

Baldrigues balears (P. mauretanicus)      Foto: Jordi Chamagué

Ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus)    Foto: Sergio Hoces

Gavina corsa (Larus audounii)        Foto: Jaume Marlès

Gavina corsa (Larus audounii), anellada amb el codi BUNO        Foto: Rosa Matesanz

1 comentari:

  1. Va ser una experiència molt interesant. Espero tornar al novembre.
    Salutacions desde l'Urgell.

    ResponElimina