Pescadors d'Alçada és el nom de les sortides en barca que organitza el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) amb la col·laboració del Port de Tarragona. L'objectiu de les mateixes és conèixer d'aprop les diferents espècies d'aus marines i altres animals que viuen al mar i que no són fàcils d'observar des de la costa. Al mateix temps, la barca ens ofereix una perspectiva nova del litoral tarragoní, on es poden observar la ciutat de Tarragona, la Pineda de Vila-seca, el Cap de Salou, etc.
Els monitors som els ornitòlegs Albert Cama, l'Estel Blanch, el Pitu Nolla i la Laura Solé.

Vida de N367

Avui us explicaré la vida d’un gavià fosc (Larus fuscus) que va fotografiar la Jaroa López a la passada sortida de Pescadors d’Alçada del 24 de febrer de 2018. Es tracta d’un exemplar adult que porta una anella de PVC de color blanca amb un codi escrit amb lletres negres: N367. 


Gavià fosc (Larus fuscus) amb una anella de PVC blancla amb el codi N367 observat a la sortida de Pescadors d'Alçada del 24 de febrer de 2018.    Foto: Jaroa López

Aquest exemplar va ser anellat per l’Albert Cama i el Joan Ferrer al Port de Tarragona el 15 de gener de 2006, ara fa 12 anys. Però com els gavians necessiten 4 anys per a ser adults, aquesta bèstia té com a mínim 16 anys! Des de que va ser anellat ha vingut a les costes Tarragonines a passar l’hivern cada any, i s’ha estat veient des de setembre-octubre fins a febrer-març. Aquestes observacions són un exemple de la marcada fidelitat que presenten els gavians foscos al lloc d’hivernada. 

Però que és d’aquesta gavina fora l’hivern? On cria? Per on migra? Les observacions d’aquest exemplar a fora de l’àmbit de Tarragona són més aviat escasses, només 3: al setembre de 2007 va ser observat dues vegades al voltant d’Amsterdam (Noord-Holland) i a l’agost de 2009 una vegada a la Badia de Txingudi (Hendaia). Agost i setembre són mesos que corresponen al període post-cria i a la migració de tardor i, per aquestes dates, la major part dels gavians ja s’han dispersat i allunyat de les colònies de nidificació. 

Per tant, calen més dades d’observació per esbrinar la zona de nidificació i definir les rutes de migració d’aquest gavià fosc. És per això que és molt important per al seguiment dels ocells marcats conèixer i registrar el màxim d’observacions possibles! Com podem ajudar? 

Si alguna vegada us trobeu (observat o a la mà) amb un ocells que porti una anella o qualsevol altre marca que tingui un codi, podreu contribuir al seguiment de l’exemplar facilitant el codi a l’anellador. Existeixen diferents portals on poder fer-ho. 


En primer lloc, l’Institut Català d’Ornitologia té una web on facilitat el tràmit i a més t’ubica en un mapa totes les teves observacions. És l’opció que us recomano si llegiu anelles de forma molt esporàdica.  http://marques.ornitologia.org/


En segon lloc, es troba el portal European colour-ring Birding, on es registren tots els projectes de marcatge d’ocells d’Europa i faciliten el contacte de la persona o entitat al que s’han d’enviar les observacions. 

Normalment, quan una persona envia una observació, l’anellador li respon amb l’historial d’aquell exemplar on es recullen totes les observacions comunicades fins a la data. A continuació, us poso l’inici de l’historial del gavià fosc (L. fuscus) anellat amb el codi N367, per a que pugueu veure com és un d’ells. 

Detall de l'historial del gavià fosc (L. fuscus) anellat amb el codi N367.    Font: Albert Cama

Així doncs, us animo a que col·laboreu amb els diferents projectes de seguiment d’ocells i altre fauna. Moltes gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada